STIRI_long

Campionatul European de Fotbal. Povestea Greciei la ediția din 2004

Campionatul European de Fotbal. Povestea Greciei la ediția din 2004
Distribuie articolul

Cand auzim despre ediţia din 2004 a Campionatului European de fotbal ne gândim la Grecia. Această competiţie s-a desfăşurat în Portugalia şi alinia la start cele mai bune 16 echipe de pe batrânul continent. Cu toţii ne gândeam la marile favorite, Anglia, Franţa, Spania sau Germania dar zeii se pare că au vrut altceva. La acel turneu Grecia era văzută ca o echipă modestă ce nu a mai fost calificată de 24 de ani la o ediţie a Euro.

Minunea grecilor din 2004 a început încă de la primul meci, cel de deschidere cu gazda Portugalia. În tabăra lusitanilor acum se năştea  idolul a milioane de oameni în aceste zile şi cel care a influenţat fotbalul mondial, Cristiano Ronaldo. Partida de deschidere a început perfect pentru Grecia care a marcat după 7 minute prin Karagounis. Basinas nu s-a lăsat mai prejos şi a marcat şi el pentru 2-0. Lusitanii au marcat şi ei prin Ronaldo dar avea să fie pre puţin.

Al doilea meci de la Euro a fost o altă surpriză pentru că Grecia lui Otto Rehhagel a remizat cu Spania după un meci extraordinar din punct de vedere defensiv. Ultimul joc al grupei a fost unul de relaxare pentru că nu mai avea importanţă şi Grecia a pierdut în faţa Rusiei cu scorul de 1-2.

Pentru Grecia, urmau sferturile de finală. Un nou meci extrem de dificil în care nu erau văzuţi cu şanse. Eroii grecilor au abordt partida oerfect din punct de vedere tactic şi au reuşit să trimită meciul în prelungiri. Acolo în ultimele minute au lovit decisiv şi au reuşit încă o surpriză, eliminarea Franţei.

În semifinale a urmat Cehia ca adversar. Cehii erau foarte puternici în acea perioadă cu jucători de mare valoare în echipă. Dar, nici ei nu au reuşit să se impună contra Greciei. 0-0 după 90 de minute apoi în prelungiri a urmat lovitura decisivă. Grecia era în finală.

Visul Greciei continua în finala în care aveau să întâlnească Portugalia. Lusitanii aveau o revanşă de luat şi veneau în calitate de ţară gazdă. Grecii au arătat şi în acest meci ca o echipă ce nu poate fi învinsă. Defensiva s-a descurcat perfect şi nu au primit gol. În minutul 57 Charisteas a marcat golul decisiv al finalei şi astfel titlut, spre surprinderea tuturor avea să meargă  la Atena.

Jucătorii au fost primiţi ca nişte eroi în Atena şi în întreaga ţară. Aşa s-a scris una dintre cele mai frumoase poveşti ale fotbalului european.

Ultimele stiri

[wpforms id="6518" title="true"]