STIRI_long

EURO 2024: Reușește Croația să ajungă până în fazele superioare?

Croatia

Croația este una dintre cele mai puternice naționale de pe continent. Jucătorii ei evoluează la cele mai importante cluburi din Europa. Individual, putem spune că este o formație ce va putea atinge cel puțin faza semifinalelor, fără probleme. Chiar dacă anii au trecut peste această generație, vedem că fotbalul croat, încă produce la cel mai inalt nivel. Apogeul fotbalului din mica țară fost-iugoslavă a fost în momentul în care Modric a obținut balonul de aur. Aceasta este o performanță extraordinară pentru fotbalul din această zonă.

Grupa de la EURO 2024 se anunță  a fi  una extrem de dificilă pentru croați. Ei își vor da testul încă din startul competiției. Au fost repartizați în grupa de foc de la EURO, alături de Italia, Spania și Albania. Ei trebuie să fie 100% încă de la primul fluier al turneuluipentru a reuși să acceadă în fazele superioare ale competiției.

Pe banca Croației se află Zlatko Dalic. El se află la cârma acestei naționale de peste 7 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi antrenori de la EURO 2024. La nivel de echipe de club nu a reușit mari performanțe și nici să antreneze maro echipe, dar vedem că stilul său se pliază perfect pe croat.

Performanțele Croației

Croația este o națională destul de tânără la nivel fotbalistic. Primele lor meciuri oficiale au fost după destrămarea Iugoslaviei ce a avut loc în 1990. Croații și-au dovedit valoarea destul de repede. Cea mai mare realizare a Croației la nivel fotbalistic a fost finala Campionatului Mondial din Rusia din 2018. Atunci au fost învinși de Franța. Până la acea finală au învins forțe cum sunt Argentina sau Anglia. Și la precentele Campionate Europene, croații au avut realizări în care și-au consolidat poziția de națională foarte puternică.

Jucători reprezentativi ai Croației

Când vorbim despre jucători reprezentativi ai Croației, lista este impresionantă. Primul mare nume ce ne vine în minte este cel al lui Davor Suker. Acesta a reușit să obțină gheata de aur la mondialul din 98. Luka Modric se poate înscrie și el ca fiind unul dintre cei mai mari fotbaliști croați. Acesta a reușit să câștige balonul de aur după o perioadă în care Messi – Ronaldo păreau de neatins. El a câștigat recent al șaselea trofeu UEFA Champions League cu Real Madrid.

Lotul cu care Croația va ataca EURO 2024 este următorul:

  • Portari: Dominik Livakovic, Ivica Ivusic, Nediljko Labrovic
  • Fundaşi: Domagoj Vida, Josip Juranovic, Josko Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanisic, Josip Sutalo, Martin Erlic, Marin Pongracic

Mijlocaşi: Luka Modric, Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic, Mario Pasalic, Nikola Vlasic, Lovro Majer, Luka Ivanusec, Luka Sucic, Martin Baturina, Ivan Perisic

[wpforms id="6518" title="true"]