Istoria Jocurilor Olimpice de vară este una ce ne va stâtni interesul în fiecare moment. Anul acesta suntem privilegiaţi, dar haideţi să vedem cum am ajuns să avem această ediţie a Jocurilor Olimpice de la Paris. Jocurile Olimpice au trecut prin perioade tumultoase ale istoriei, cu bune şi cu rele dar iată că s-a ajuns să se desfăşoare o nouă ediţie peste doar câteva luni.
Istoria Jocurilor Olimpice Antice a început în Grecia, în regiunea Olympia în anul 776 Ihr. Acolo se afla sanctuarul lui Zeus, cel mai mare dintre zei. Pentru început jocurile nu erau denimite aşa, ci un festival dedicat lui Zeus.
În anul 393, a urmat un moment de cotitură în istoria olimpismului antic deoarece au fost desfiinţate de împăratul roman Teodosiu I. În acele vremuri, prezenţa la ,,olimpiadă”, era limitată. La întrecerile spotive puteau participa doar barbaţii greci, iar femeile şi sclavii nu aveau drept de participare.
Programul Jocurilor Olimpice Antice
Programul Jocurilor Olimpice Antice era unul bine pus a punct.
Toate întrecerile Jocurilor durau 5 zile. Prima zi era rezervată defilării participanţilor, adică o festivitate de deschidere din zilele noastre.
A doua zi a jocurilor, tinerii de până în 20 de ani îşi alegeau cei mai buni sportivi.
A treia zi se desfăşurau întrecerie de alergare, lupte şi pancraţiu. Pancraţiu era o ramură sportivă din Grecia Antică compusă din trântă şi pugilat adică ceva asemănător cu boxul.
A patra zi a întrecerilor era cea mai interesantă. Aveau loc întrecerile de pentatlon, întrecerile de care dar şi călăria.
A cincea zi era rezervată festivităţilor. Câştigătorii competiţiilor, primeau cununa de ramuri de măslin sălbatic. Ramurile de măslin erau un simbol de abundenţă, pace şi glorie. Această cunună se oferă şi astăzi medaliaţilor. Câştigătorii mai multor jocuri Olimpice erau numiţi de câtre greci periodonikes.
De-a lungul timpului sportul a unit oamenii şi a adus pace în lume. Jocurile Olimpice sunt o dovadă ,,vie” a acestor întâmplări. În timpu desfăşurării Jocurilor Olimpice are loc ,,pacea olimpică”, cand orice conflict este oprit şi luptele nu mai există.
În anul 392 a avut loc ultima ediţie a jocurilor Olimpice Antice. Împăratul Teodosiu a interzis aceste întreceri din motive religioase. Până în acest moment au avut loc 293 de ediţii ale jocurilor. Participanţii puteau fi din orice clasă socială, dar nu cea a sclavilor. Sportivii din familiile înstărite, plăteau foarte mulţi bani antrenorilor pentru a pregăti sportivii. Dacă un sportiv de valoare nu îşi permitea din punct de vedere financiar să plătească un antrenor, acesta era sprijini de întreaga cetate.
Primul campion Olimpic
Cel care a câştigat prima medalie olimpică a fost un bucătar. Numele său a fost Koroibos şi a fost cel mai rapid în proba de alergare. Izvoarele istorice ne spun faptul că la primele ediţii ale jocurilor olimpice a fost o singură probă, cea de alergare pe aproximativ 190 de metri. În următoarele ediţii vor fi noi probe de alergare.
Peste aproximativ 200 de ani de la primele jocuri vor fi introduse şi întreceri cum sunt: box, pentatlon, pankration sau cursele hipice.
Grecii erau foarte motivaţi şi entuziasmaţi atunci cand venea vorba despre jocurile olimpice Motto-ul lor era ,, Victorie sau Moarte”. Unul dintre cei mai mari atleţi din cadrul Jocurilor Olimpice Antice a fost Milo din Croton. Acesta a câştigat 6 medalii olimpice şi a rămas în istorie datorită performanţelor sale.