STIRI_long

Simbolurile Jocurilor Olimpice

Simbolurile Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice sunt competiţia supremă în sport. Fiecare sportiv îşi doreşte să ajungă măcar o singură dată la olimpiadă. Dar ce face olimpiada atât de specială? Fiecare competiţie se cunoaşte după un semn aparte, dar haideţi să vedem ce face olimpiada atât de specială. În acest articol vom vorbi despre Simbolurile Jocurilor Olimpice.

Motto-ul Olimpic

În anul 1894, când Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Internaţional Olimpic a propus ca citatul: ,,Citius, Altius, Fortius”, (Mai repede, Mai Înalt, Mai Puternic) să devină Motto-ul Jocurilor Olimpice. Abia în 1924 acest citat a devenit oficial.

Jocurile Olimpice au şi un motto neoficial. Acesta a fost rostit în anul 1928 de către episcopul de Pennsylvenia la olimpada de la Londra: ,,Cel mai important lucru nu este să câştigi, ci să participi”. Ţinând cont de puterea cuvintelor din acest citat, a fost preluat de Coubertin.

Drapelul Olimpic şi Cercurile Olimpice.

Pierre de Coubertin a creat steagul olimpic din 5 inele interconectate. Aceste 5 inele pe fundal alb, reprezintă conform baronului culorile ce se află pe drapelul fiecărei ţări. Inele reprezintă  şi cele 5 continente de pe Terra, care sunt conectate de mişcarea olimpică. Primul drapel al Jocurilor Olimpice a apărut la Anvers, în Belgia cu ocazia olimpiadei de vară din anul 1920.  Perre de Coubertin a fost inspirat în alegerea drapelului şi de către psihiatrul Carl Jung, care considera inelul expresia continuităţii şi fiinţei umane. Culorile cercurilor olimpice sunt albastru, negru, verde, roşu şi galben. De fiecare dată acestea sunt prezentate pe fundal alb.

Imnul Olimpic

O competiţie aşa măreaţă nu are cum să nu aibă şi un imn cu care să se identifice. Versurile imnului olimpic sunt scrise de către poetul greu Palamas în timp ce muzica este compusă de Spyridon Samaras. Această melodie este cântată pe timpul Jocurilor Olimpice, la festivitatea de deschidere şi închidere, atunci când drapelul este ridicat. De obicei la fiecare ediţie, organizatorii propun şi o melodie care să fie imnul respective olimpiade.

Torţa olimpică

Unul dintre simbolurile olimpismului este torţa olimpică. La fiecare ediţie a jocurilor olimpice torţa este aprinsă în urma unui întreg ceremonial în localitatea Olympia din Grecia. Este purtată de sute de sportivi, atleţi, personalităţi până în ziua deschiderii jocurilor Olimpice. Drumul torţei a ajuns să fie un întreg ceremonial în care ea este aclamată de oameni, care numără zilele până când va începe olimpiada. Torţa a fost tradiţională pentru jocurile olimpice antice. Ea reprezintă focul furat de la zei de către Prometeu. Torţa a fost reintrodusă ca simbol olimpic în anul 1928 cu ocazia olimpiadei de la Amsterdam.

În prezent torţa este aprinsă cu câteva luni înaintea desfăşurării Jocurilor Olimpice. Este aprinsă, aşa cum am spus în localitatea Olympia, de  către 11 femei. Focul este aprins de la soare cu ajutorul unei oglinzi. Designul torţei reprezintă tradiţia fiecărei gazde şi este diferită de la o ediţie la alta. Cele trei principia ale jocurilor olimpice sunt: sport, mediu înconjurător şi cultură.

Mascota olimpică

Organizatorii fiecărei ediţii a Jocurilor Olimpice încearcă să promoveze propiul popor, istoria şi tradiţiile prin designe-ul mascotei. Aceasta de obicei este o jucărie de pluş, atât de dragă pentru copii dar şi pentru adulţi. Pe site-ul nostru găseşti un întreg articol despre istoria  mascotelor jocurilor olimpice.

Afişul Jocurilor Olimpice

Este creat ca un poster sau pentru promovarea olimpiadei la  televiziune. De obicei ea îmbină, unele elemente particulare ale olimpiadei. Sunt prezentate, unele caractaristici ale oraşului sau a ţării gazdă. În prezent ele sunt destul de simple în care se găseşte sigla ediţiei şi cercurile olimpice.

Jurământul Olimpic

O olimpiadă nu se poate desfăşura fără jurământul olimpic. La ceremonia de deschidere a olimpiadei, un sportiv şi un arbitru sunt cei care oficiază jurământul olimpic, ţinând un colţ al steagului în mână. Sportivul jură în numele colegilor săi jură că vor concura corect şi vor folosi substanţe interzise care cauzează dopajul. Arbitrii, jură la rândul lor că vor arbitra corect şi nu vor face diferenţe între competitori.

Ceremonia de deschidere şi de închidere a olimpiadei

Cele două festivităţi sunt puse la cale de organizatori în care sunt prezentate spectacole tradiţionale şi sportivii defilează în uralele spectatorilor. Prin muzică, dans dar şi alte activităţi ne sunt prezentate elementele culturii ţării gazdă.

Jocurile olimpice sunt o sărbătoare ce nu trebuie să o ratăm. De la început până la sfârşit vom strange amintiri pe care nu le vom uita niciodată.

[wpforms id="6518" title="true"]